Nya fall av spiceförgiftningar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I dag rapporteras om två nya fall av spiceförgiftning på Gotland. Totalt rör det sig nu om tio personer som de senaste dagarna sökt sig akut till Visby lasarett efter att ha använt drogen. I vissa fall har tillstånden varit livshotande.

Conny Johansson på närpolisen på Gotland har länge sett hur spicemissbruket brett ut sig på ön, framförallt bland ungdomar. De senaste dagarna har faran med de i vissa fall lagliga drogerna blivit uppenbara.

Tio fall på några dagar

Under måndagsdygnet kom sex personer till lasarettet med spiceförgiftning. I går kom två personer till och i dag rapporteras ytterligare två fall.

Spice

– Det tyder på att det här är preparat som är väldigt potenta. Du har alltså ingen aning om vad det är du får i dig och vad det har för inverkan på din kropp. Det är lite som att spela rysk roulette med sig själv, säger Conny Johansson.

Elever påverkade i skolan

I början av året slog polisen larm om att användningen av spice på Gotland var utbredd, bland annat hade man fått rapporter om ungdomar som var påverkade i skolan.

Drogerna är populära, framförallt hos ungdomar, eftersom de är lätta att beställa och för att de inte alltid är olagliga.

Polisen har länge jobbat mycket med att informera om farorna, men utbredningen är svår att stoppa.

– Det är i princip bara en knapptryckning bort. Du behöver inte ta kontakt med någon lokal langare för att hitta dina preparat utan det här sköter man alldeles själv, säger Conny Johansson.

Knarkhundar kan sättas in

Information är det viktigaste vapnet, enligt polisen. Men som en ytterligare åtgärd överväger man också att försöka få in polishundar i skolorna utanför skoltid för att få bort drogerna.

– Tanken med narkotikahunden i skolmiljön är inte att vi ska ertappa enskilda elever under skoltid, utan det handlar om att vi inte vill att skolmiljön och elevskåpen ska vara en frizon för förvaring eller hantering av narkotika, säger Conny Johansson.

Kan ni vinna det här kriget?

– Det är jag helt övertygad om. Det handlar bara om att vi alla olika aktörer jobbar tillsammans och framförallt att vi och skolan pratar med varandra och att föräldrar får en högre kunskap kring vad det här handlar om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spice

Mer i ämnet