Foto: TT

Nya kostråd: Mer grönt och mindre kött

Uppdaterad
Publicerad

Mat som är bra för miljön är också bra för hälsan, menar Livsmedelsverket i sitt nya förslag till uppdaterade kostråd. Men i Söderköping tar man de nya råden med en nypa salt.

Förslaget, som nu ska ut på remiss, innebär att man vill belysa sambandet mellan maten, hälsan och miljön.

– Vi har ett mycket större miljöfokus nu än tidigare och det innebär att vi vill att folk ska äta mer mat från växtriket än från djurriket, säger Åsa Brugård Konde.

Klimatsmart mat

Enligt henne finns det inga större skillnader mellan vad som är bra för planeten och vad som är bra för kroppen.

Mer frukt, grönsaker och fullkorn och mindre kött är mer klimatsmart och samtidigt nyttigare.

Förslaget grundar sig på vetenskapliga studier och Livsmedelsverket tror att om fler följde kostråden skulle även fallen av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar kunna minska.

”Struntar i det”

Men att följa kostråd är inte helt lätt. Inte heller särskilt nödvändigt, tycker Anna-Greta Karlsson från Söderköping.

– Jag struntar i det. Ena dagen är någonting nyttigt, nästa dag är det gifitigt. Jag tror att man får äta med sunt förnuft, säger hon.

De  slutliga kostråden beräknas vara klara under våren 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.