Foto: SVT

Nygammalt avtal klart

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna på Motala lasarett får nu en arbetstidsförkortning.

 – Alla är överlyckliga, säger sjuksköterskan Malin Lövgren. Det här är jätteviktigt för oss. Vi har en hård arbetsbelastning varje arbetspass så vi behöver lite luft i schemat för att få bättre återhämtning.

Arbetstidsmodell 9010 togs bort för ca fem år sen. Sjuksköterskorna på Motala lasarett har sedan dess kämpat för att få tillbaks den. Modellen innebär att man arbetar 90 procent med bibehållen heltidslön. En liten del av arbetstiden är  flexibel och då förväntas personalen inställa sig med kort varsel vid behov.

Vårdförbundet sa nej då man såg det lokala avtalet som ett hinder för att få igenom ett centralt avtal, samt att de lokala avtalen går att säga upp med bara tre måndaders varsel för arbetsgivaren Landstinget.

– Facket ska inte ha någon cred för det här avtalet, menar Malin Lövgren. Hon tror att cheferna sett att sjuksköterskorna haft ett behov av förändring gällande arbetstiderna.

Enligt henne så är det vårdenhetscheferna i Motala som drivit igenom förändringen. Förhoppningen är att de nya tiderna skall gälla redan fr o m måndag då ett nytt tioveckorsschema startar.

De centrala avtalen som fortfarande är i bruk är ca 40 år gamla och sjuksköterskorna i Motala ville inte vänta på ett nytt centralt avtal.

– Vi anser att fler enheter är i behov av kortare nattarbetstid, säger Helena Eriksson, ordförande på Vårdförbundet i Östergötland.

Förbundet är i huvudsak negativt till lokala avtal då man hellre vill skapa ett tryck på arbetsgivaren för att få till bättre centrala avtal. Helena Eriksson anser också att de lokala avtalen inte är hållbara i längden med hänvisning till att arbetsgivaren kan säga upp dem med tre månaders varsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.