En utredning som gjordes av SLU, SMHI och Kustbevakningen kom fram till att ett framtida forskningsfartyg skulle kunna se ut så här.

Budgetnyhet: Nytt forskningsfartyg på gång

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen öppnar i budgeten för att SMHI, SLU och Fiskeriverket ska få ett nytt forskningsfartyg. Det gamla – Argos – är skrotat sedan 2013 och man har sedan dess köpt in sig i utländska fartyg.

Avsaknaden av ett eget fartyg har lett till kortsiktiga och kostsamma lösningar och minskad datainsamling, skriver regeringen och föreslår att medel avsätts för nybyggnation av ett nytt forsknings- och undersökningsfartyg.

Summor eller tidsplan nämns inte. Man ska även diskutera ett utvecklat samarbete med våra grannländer.

Höstbudget 2014

Nytt fartyg specificeras i rapport

Cheferna för SMHI, SLU och Kustbevakningen överlämnade i augusti i år en förprojekteringsrapport om det nya forskningsfartyget till regeringen.

Fartyget man föreslår i den rapporten beräknas kosta 430 miljoner kronor, vara 63 meter långt och rymma en besättning på 13 man och minst lika många forskare.

Fartyget ska kunna vara till havs i 16 dagar utan att behöva fylla på vare sig bränsle eller andra förråd.

Det bör vara utrustat för fiske och vattenprovtagningar. Laboratorier ombord ska kunna ta in fisk och andra prover direkt från havet. Det bör också vara så flexibelt att det kan ta andra forskningsuppdrag än de som ingår i SLU:s och SMHI:s regelbundna övervakning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudget 2014

Mer i ämnet