Foto: TT

ÖB: Så övar Gotland för rysk närvaro

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2010 har försvaret på Gotland förberett sig på en rysk maktdemonstration i de baltiska staterna. Det bekräftar ÖB Sverker Göransson i en DN-intervju.

Överbefälhavare Sverker Göransson skrev i går på DN Debatt om Krimkrisen och vad den betyder för det svenska försvaret.

Bland annat varnade han för kortsiktiga beslut om att placera militär kraft på just Gotland.

I dag förtydligar han öns betydelse.

– Gotland kommer i alla militärscenarier att vara oerhört viktigt, säger han till DN.  

Hemvärnet allt viktigare

Efter de senaste årens nedrustning av det svenska försvaret finns endast en flygbas kvar på Gotland. Dessutom finns 14 stridsvagnar i ett förråd på ön. DN skriver att hemvärnet har blivit en allt viktigare del av det gotländska försvaret och att man övat på öns östra delar sedan 2010.

Till exempel ska det handla om övningar kring ett scenario där den rysktalande befolkningen i Estland och Lettland hamnar i konflikt med majoritetsbefolkningen och begär skydd av Ryssland.

– Sådana scenarier finns med i olika dimensioner av vår försvarsplanering, även om det finns väldigt stora skillnader mellan de baltiska länderna och hur det ser ut mellan Ryssland och Ukraina, säger Sverker Göranson till DN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.