Ohelig allians sågs först i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

Samarbeten mellan Socialdemokraterna och Moderaterna finns nu efter valet i sex av 23 kommuner i SVT Östnytts sändningsområde. Något som var nästintill otänkbart för ett par decennier sedan. En av de kommuner som visade vägen för nya samarbeten var Vadstena.

Året var 2001 och det politiska läget i Vadstena var instabilt. Socialdemokraterna behövde stöd. Då kom Moderaterna med en invit.

– Man såg att vi inför 2002 inte kunde få ihop en budget, eftersom vi inte hade nog med röster, och då erbjöd man sig att hjälpa till från moderat sida, och det tog vi tacksamt emot naturligtvis, säger Tommy Palmqvist (S), dåvarande kommunalråd i Vadstena, till Östnytt.

Väldigt ovanligt

Samarbetet bar frukt och efter valet 2002 bildade Socialdemokraterna och Moderaterna en koalition. Något som var väldigt ovanligt i kommunpolitiken.

Kanske var de klassiska antagonisterna till och med först i landet med samarbetet i Vadstena?

Vad fick ni för reaktioner från partikollegor?

– Vi fick reaktioner framför allt, vad jag uppfattade här i kommunen, att ”vad bra att ni två stora går in och tar ansvar nu”. För det var ekonomin som vi hade problem med, säger Caroline Unéus (M) som blev kommunalråd tillsammans med Palmqvist (S).

– Vi hade några från vårt parti som gick ur partiet. De sa att ”vi kan aldrig tänka oss att vara med i Socialdemokraterna om vi ska samarbeta med Moderaterna”, säger Tommy Palmqvist (S).

Lokala sakfrågor före ideologi

Men tiderna förändras. Nu efter valet samarbetar socialdemokrater med moderater i sex av 23 kommuner i Östergötland och Sörmland. Skälen kan variera, men för Tommy Palmqvist (S) och Caroline Unéus (M) var det för att få fart på Vadstena och att få företagare att satsa i kommunen. Då menar de att lokala sakfrågor måste gå före partiideologiska skillnader, som brukar synas tydligare i rikspolitiken.

– Men så är ju kommunpolitiken litegrann. Man behöver inte ställa upp precis som man gör uppe i Stockholm i riksdag och regering. Man hittar sina egna konstellationer och det viktigaste är att man får en kommun att gå framåt hela tiden, säger Caroline Unéus (M).

Har det här med vänster och höger suddats ut i kommunpolitiken?

– I hög utsträckning så tycker jag att det har gjort det. Det är väldigt mycket praktisk politik som man måste hålla på med. Och då blir det ju så att en del av de här väldigt tydliga ideologiska frågorna försvinner bort, avslutar Tommy Palmqvist (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.