Operaakademi fyller 50

Uppdaterad
Publicerad

Operaakademien i Vadstena firar 50-årsjubileum i år med både opera och gratiskonserter.

Akademien som startades av sångpedagogen Ingrid Maria Rappe har blivit en institution där nästan alla svenska operastjärnor gjort sin avstamp i karriären.

Första lärospånen

Loa Falkman gjorde de första lärospånen här, för 43 år sen.

– Att få prova sina vingliga kalvben här, under professionella förhållanden och sedan festade vi så ögonen blödde och var jätte disciplinerade samtidigt, då orkade man ju det, säger Loa Falkman.

Anne Sofie von Otter, Malena Ernman och Loa Falkman är bara tre av många svenska operastjärnor som gjort sitt avstamp i karriären i Vadstena.

Gratiskonserter på stan

– Det är mycket lättare att räkna upp de sångare under åren, svenska storsångare som inte har varit på akademin, säger Torbjörn Lillieqvist, sångare, regissör, konstnärlig ledare.

Själv har han varit med i 48 av de 50 åren. Förutom en nyskriven svensk opera, firar man i år med en rad gratiskonserter runt om i stan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.