Foto: svt

Örninvasion lockar fågelskådare

Uppdaterad
Publicerad

Död fisk drar till sig sjöfåglar och massor av både havsörnar och kungsörnar.

Bogeviken på Gotland brukar normalt vara en samlingsplats för många sjöfåglar. Men just nu har det också samlats lite mer sällsynta gäster. Flera örnar har de senaste dagarna stannat till för att kalasa på död fisk – så mycket som 21 stycken har siktats på en och samma gång. Och nu samlas också fågelskådare för att få njuta av de stora fåglarna.

Isen ligger på Bogeviken vid Slite på nordöstra Gotland. Men där den öppnar sig samlas fåglarna för att ta för sig av de mängder av död fisk som finns där. Trutar, fiskmåsar och kråkor låter sig väl smaka men också örnar, många örnar.

Det var i förra veckan som det upptäcktes mängder av död fisk i viken. Det är idar som gått upp för att leka och troligtvis dött av syrebrist på grund av lågvattnet och isen. Fiskens olycka blir nu till en fest för både djur och fågelskådande människor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.