Östergötland/Sörmland – De tog saken i egna händer

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års arbetslöshet och bidragsberoende har nu en grupp somaliska kvinnor i Norrköping tröttnat på utanförskapet och startat eget företag.

De driver nu ett kooperativ med allt från livsmedel och café till post och bank.

När man vill ha ett jobb i Sverige är det inte alltid en merit att vara afrikan, muslim eller kvinna, inte ens om man har en kvalificerad utbildning med sig från hemlandet.

Nu har dom tagit saken i egna händer å öppnat Kameltorget som vid första anblicken ser ut som en orientlivsbutik och klädaffär men det är mycket mer än så.

Förutom att Kameltorget har sin egen post å bank där man t ex kan få hjälp att betala räkningar och skicka pengar till hemlandet, så finns här mat, kläder och framförallt ett stort cafe med internet.

Fatma Mohammad som är projektledare är noga med att poängtera att Kameltorget är ett socialt företag där fler kvinnor ska kunna träffas och utveckla nya affärsideer. Socialbidrag måste bytas ut mot entreprenörskap, menar hon.

Även i Katrineholm i Sörmland var det tänkt att ett Kameltorg skulle starta. Men pengarna till projektet är slut och fortfarande har man inte fått klart med någon affärslokal.

Projektet hålls nu vid liv av den ideela föreningen NEEM. föreningen menar att man fått ett bra stöd från kommunen o länstyrelsen.

Föreningen tycker även att det saknas ett övergripande ansvar från någon sida.

Trots motgångarna så finns det dom som är hoppfulla.

– Kameltorget i Norrköping kan hjälpa oss att tända gnistan qatt vi vill vara likadana, om dom lyckades så kan dom lyckas här också, det säger Irina Örnberg vice ordförande i föreningen NEEM till Östnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.