Otillräcklig hjälp för brottsutsatta barn

Uppdaterad
Publicerad

Stödet till barn som utsatts för våld eller sexuella övergrepp brister.

Det menar Carl Göran Svedin, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet, och psykologen och psykoterapeuten Åsa Landberg.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag skriver de att Sverige är långt ifrån att leva upp till Barnkonventionens krav på att erbjuda stöd till barn som utsatts för övergrepp.

Stora brister

En granskning som Linköpings universitet och Rädda barnen gjort visar på stora brister i tillgången på psykisk hälsovård för barn som vistas på Barnahus.

”Barn och familjer blev utan vård på grund av att de inte passade i vårdgivarnas målgrupp eller på grund av att övergången till behandling var krånglig och krävande”, skriver Svedin och Landberg.

Vill se utredning

På grund av bristande kunskaper eller behandlingsresurser hos till exempel vårdcentraler, socialtjänst, skola och barn- och ungdomspsykiatrin bollas barn mellan olika verksamheter utan att få den behandling de har rätt till.

”Våldtagna barn, misshandlade barn, barn som hotats eller kränkts erbjuds helt enkelt ingen behandling alls”, skriver Svedin och Landberg.

Duon förslår nu att regeringen tillsätter en utredning för att klargöra och tydligt formulera hälso- och sjukvårdens ansvar för våldsutsatta barn. De förslår även inrättandet av ett nationellt kunskapscentrum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.