Foto: Michael Bergström/Länsstyrelsen Jönköping

Ovanligt gott om lax i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens utsättning av lax i Vättern har varit framgångsrik – laxfisket uppges nu vara det bästa på många år.

Under drygt 40 år har årliga utsättningar av lax genomförts i Vättern för att kompensera fisket för den nedströmslekande öringen som försvann i början av 1900-talet när Motala ström byggdes ut.

Storvuxen sort

20.000 laxar per år är taket och hittills i år har hälften av dessa satts ut. Fisken kommer från Vänern och är av så kallad Gullspångsstam.

– Det är en laxstam som är storvuxen och växer fort. Vi har märkt att det är den som växer bäst i Vättern, säger Michael Bergström, fisketillsynsman vid Länsstyrelsen Jönköping.

Regelbundna kontroller

Under laxarnas levnadsgång görs kontroller för att undersöka kvaliteten på fiskarna. Kontrollerna har visat att den utsatta fisken mår bra och var smoltifierade.

– Jag jämför det med puberteten hos människor. Laxen antar en annan kroppsform och den får vandringslust. Får man ut den då så är överlevnaden mycket bättre, säger Michael Bergström.

Ny utsättning i oktober

Länsstyrelsen hoppas nu att utsättningen ska ge goda återfångster i fisket i Vättern och av allt att döma ser så ut att vara fallet.

– Laxfisket i vinter och sommar har varit enormt och det tyder ju på god tillgång, säger Michael Bergström.

Nu i oktober planeras utsättning av ytterligare 10.000 laxar i Vättern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.