Läkare: ”Patientsäkerheten riskeras”

Uppdaterad
Publicerad

När gamla patienter blir kvar på sjukhusens vårdavdelningar får det allvarliga konsekvenser för alla patienter på sjukhusen, nu slår klinikchefer larm.

I SVT:s enkät till landstingen slår klinikchefer larm: Patientsäkerheten riskeras.

Bristen på äldreboenden innebär att många äldre patienter tvingas stanna kvar i veckor, trots att läkarna är färdiga med dem. De är för sjuka för att åka hem, men det finns inga platser på äldreboenden eller korttidsboenden.

SVT granskar äldrevården

– På medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har vi 56 vårdplatser. En måndag i slutet av oktober så var 20 av dem belagda med patienter som var utskrivningsklara. De väntar på äldreboenden, vårdplanering eller att få mer hemtjänst så att de kan åka hem, säger Magnus Oweling, verksamhetschef på medicinkliniken i Norrköping.

Så en tredjedel av patienterna skulle inte vara där?

Ja, så kan man säga.

När vårdavdelningarna fylls med gamla patienter som inte kan skrivas ut blir det trångt på avdelningen även för de yngre patienterna.

Patienternas säkerhet äventyras

SVT har gjort en enkät med samtliga landsting i Sverige. Svaren visar att situationen är allvarlig och att patienternas säkerhet är i fara. Det gäller både de äldre patienterna och de yngre.

”Vet inte vart vi ska göra av patienterna”

– Ibland vet vi inte var vi ska göra av alla patienter, säger Ann Hertzman, verksamhetschef på ortopeden i Norrköping.

Var gör ni av patienterna då?

När alla platserna är fyllda så får man använda ett behandlingsrum, vi har ett kontor som går att snabbinreda till ett enkelrum. När det var som allra värst var det även patienter i dagrummet.

Där får de ligga och sova och allting, eller?

– De får över huvud taget inte vara där egentligen.

Enkätsvaren ger en skrämmande bild.

”Innebär en onödig risk att drabbas av infektioner”

”För patienterna innebär det en onödig risk att drabbas av infektioner och andra komplikationer.” (Gävleborg)

”Ökad risk för vårdrelaterade infektioner.” (Blekinge)

”Risk för vårdskador och infektioner. (Lasarettet i Enköping)

”Både patientsäkerhetsrisk och sämre arbetsmiljö som i sin tur medför patientsäkerhetsrisk.” (Höglandssjukhuset i Jönköpings län)

”I värsta fall kan andra patienter få kortare vårdtid än vad de behövt och ribban höjs för att bli inlagd på sjukhuset.” (Norrbotten)

– Att vara på sjukhus är ju farligt i sig idag. Blir man sängliggande som gammal riskerar man att få lunginflammation, förklarar Ann Hertzman på ortopeden i Norrköping.

Men det borde väl vara jättetryggt att vara på sjukhuset?

– Ja fast inte för den här patientgruppen. De är gamla, sköra och oroliga. Många är dementa. Och den här miljön är ganska stressig. Man kanske ligger på en flerbäddssal där patienter har akuta behov dygnet runt och det kommer in nya patienter hela tiden, säger Magnus Oweling på medicinkliniliken i Norrköping.

”Kan leda till otrygghet och förvirring”

Värnamo sjukhus i Jönköpings län skriver i enkätsvaret till SVT att patienterna ibland tvingas vårdas på en annan avdelning där personalen inte känner till dem: ”Det kan leda till otrygghet, förvirring och ytterligare fördröjning av utskrivningsprocessen.”

Örebro läns landsting skriver att de äldre på grund av det här ”inte alltid får den bästa vården”. Men det värsta är, enligt enkätsvaret, ”patienternas upplevelse av meningslös väntan.”

”Skapar oro, ångest och uppgivenhet hos patienter”

Vid länssjukhuset i Kalmar har situationen försämrats. Det leder till att de äldre blir förvirrade. Det skapar ”oro, ångest och uppgivenhet hos patienter” och påverkar personalen.

Landstinget i Dalarna skriver att det innebär överbeläggningar ”som i sin tur kan innebära att personalen inte hinner med att vårda patienterna på adekvat sätt”. De skriver också att patienterna tar vårdplatser från andra patienter som har större behov.

Norrbottens läns landsting skriver att patienter tvingas vänta längre på akuten eftersom det är svårt att hitta platser på en vårdavdelning. Det är inte bra för äldre patienter som behöver omvårdnad så snart som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården

Mer i ämnet