Hade flaskbotten i kinden – i 19 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Det var helgen den 14-15 december som 23-årige lastbilschauffören Patrik Moberg från Norsholm åkte med ett gäng kompisar på en kryssning till Åbo.

– Det blev ett tjafs med en kille som slog till mig med en flaska, säger Patrik.

Blodet sprutade och Patrik hamnade i färjans sjukstuga där såret syddes ihop. Men ingen märkte att flaskans botten fortfarande satt kvar i såret.

– Jag var vid medvetande hela tiden. Jag har en riktig träskalle.

Ingen röntgen

Ett dygn efter händelsen åkte han in till akuten på Linköpings universitetssjukhus. Såret ville inte sluta blöda och han tyckte att han hade något hårt i kinden.

Men ingen röntgen gjordes och läkaren menade att såret skulle läka av sig självt.

Fortsatte blöda

Fyra dagar efter besöket på akuten rann det fortfarande blod från såret och Patrik åkte till vårdcentralen. Där fick han antibiotika. Inte heller då gjordes någon röntgen.

– Och så sa man att det hårda som kändes i kinden var levrat blod som skulle försvinna vartefter.

Svullnaden lade sig

Så småningom slutade det blöda. Efter två och en halv vecka hade svullnaden också lagt sig. Men i kinden satt det hårda kvar.

– På nyår snackade jag med kompisarna om det här. De kände på kinden och tyckte också att det kändes som att jag hade flaskbottnen kvar där inne.

Till akuten direkt

Patrik gick till vårdcentralen ännu en gång och den här gången skickades han direkt till akuten i Linköping.

– I går opererades glasbiten bort och jag fick stanna över natten för observation. Det blev lite komplikationer och det blödde en hel del.

Misshandeln är polisanmäld och Patrik funderar även på att anmäla hela händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Akutläkaren: ”Sagolik tur”

Kerstin Skog, ledningsläkare på universitetssjukhusets akut, har aldrig sett något liknande och förstår att den akutläkare som först behandlade Patrik missade den stora glasbiten.

– Det är ju helt osannolikt när man ser bilderna. Att man missar det akut är så klart anmärkningsvärt, samtidigt som att det är så osannolikt att en så stor flaskbotten överhuvudtaget kan sjunka in i kinden och ligga där. Han har ju haft en sagolik tur att han klarat sig från en svår blödning på halsen.

Linköpings universitetssjukhus kommer nu att utreda händelsen.

– Det gör vi alltid inom sjukvården. Vi har också sagt till patienten att han ska anmäla det hela till Patientnämnden för att få ersättning för sveda och värk, säger Kerstin Skog.

I vilket läge gjordes det misstag?

– Det är ju det initiala misstaget, när man syr. Innan man syr ihop ett sår ska man ju titta så att det inte finns några främmande ”kroppar” kvar. Men återigen, det är ju helt osannolikt att det skulle finnas en hel flaskbotten kvar. Sårytan var mindre än själva glaset. Det är en osannolik historia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.