Foto: Visualiseringscenter C

Pengar till projekt om vraksanering

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten satsar cirka en halv miljon i ett projekt för sanering av miljöfarliga vrak i Östersjön.

Pengarna ska användas till att ta fram säkra och effektiva metoder för vraksanering även ner till 100 meters djup.

– Målet är att kunna utveckla ett samarbete med länderna kring Östersjön. Det är i dag svårt att sanera vrak och ytterst få dykare har kompetensen att klara sådana havsdjup, här är det viktigt att kunna samarbeta över gränser, säger Catarina Hedar, utredare på myndighetens enhet för havsplanering och maritima frågor.

Bara i den svenska delen av Östersjön ligger tusentals vrak. De flesta är ofarliga för miljön, men några av vraken tros vara tickande miljöbomber. De sjunkna fartygen släpper långsamt ut olja och andra farliga ämnen som förgiftar fisk och andra vattenlevande djur.

– En del i det här projektet handlar om att identifiera vilka företag i länder runt Östersjön som är lämpade att utföra sanering av vrak på sådana djup, säger Catarina Hedar.

Myndighetens bidrag motsvarar ungefär halva finansieringen av projektet som väntas kosta 107.196 euro, det vill säga cirka en miljon kronor. Förutom Havs- och vattenmyndigheten är företagen MEODOC och Swedish Maritime EOD & Environmental Consultant AB inblandade i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.