Polisen ryter till efter allvarlig skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Linköping uppmanar nu föräldrar i stadsdelen Ryd att se till sina barn, sedan flera allvarliga incidenter med fyrverkerier inträffat de senaste dagarna.

– Det är knappast ett pojkstreck om man riskerar att skada någon allvarligt eller bränna ner ett flerfamiljshus, säger Fredrik Kliman, presstalesman polisen i Östergötland.

Idag är glasmästaren Robert Carlstedt i stadsdelen Ryd i Linköping för att byta ut en trasig fönsterruta.

Trasig ruta, hur ofta händer det här?

Det är olika, varannan helg eller ibland flera gånger under en och samma helg, säger Robert Carlstedt.

”20-tal ungdomar kastade fyrverkerier”

Den trasiga rutan, på en av studentbostädernas fasad vittnar om helgens händelse. Enligt polisen ska ett 20-tal ungdomar i femton- till tjugoårsåldern ha kastat in fyrverkerier i trapphus och lägenheter. Det är inte första gången, berättar flera ungdomar vi träffar, som bor i området.

– Ja det är alltid lite oroligt, men i helgen så har det varit ganska mycket, säger Gustav Pettersson.

”Det är läskigt”

– Det är läskigt, när jag själv bor på första våningen, det är ganska lättillgängligt. Man vill inte vakna upp till en smällare, alltså det kan ju börja brinna, säger Maria Jansson.

Enligt polisen var helgen mycket stökig i Ryd och det var främst studentbostäder som drabbats av skadegörelsen. De tre polispatruller som fanns på plats, beskriver situationen som både besvärlig och farlig.

– Så som jag har fått det beskrivet är det ett flertal personer som har ringt in till polisen och larmat om att det har varit stökigt. Patrullerna på plats har upplevt att människor har varit nära att träffas av fyrverkerier, någon ska ha suttit och kollat på tv när man varit nära att bli träffad av någon form av raket, eller smällare. Det är ju riktigt allvarligt, säger Fredrik Kliman presstalesman vid polisen i Östergötland.

Varför tror du att såna här händelser inträffar?

Man kan alltid säga brist på saker att göra. Men jag tror att det handlar om brist på uppfostran. Man ska väl ändå ha sina barn och ungdomar inne på kvällar och nätter, känns det som, säger Maria Jansson.

Uppmanar föräldrar om att ta sitt ansvar

I sociala medier uppmanar nu polisen föräldrar att kontrollera och beslagta fyrverkerier från sina barn.

– Det vi har sagt är att det är riktigt allvarligt och man har ett ansvar som förälder. Man kan göra sig skyldig till medhjälp, som förälder om man har en ungdom under 18 år som innehar fyrverkerier. Om man är medveten om det, så måste man se till att ta undan de här fyrverkerierna, säger Fredrik Kliman avslutningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.