Foto: TT

Polisen: ”Vi blev attackerade”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången berättar nu polisen vad som hände när man först kom till det stora slagsmålet i Norrköping på annandag påsk, där två personer dog. När polisen försökte hjälpa de döende fick de istället försvara sig själva.

Erik Thulin, informatör vid polisen i Östergötland, redogjorde vid fredagens presskonferens för händelseförloppet i samband med det stora slagsmålet i stadsdelen Hageby på måndagskvällen.

– Det hela började med att vi fick ett larm om en misshandel. En misshandel som senare visade sig inte ha någonting att göra med de kommande händelserna i Hageby.

Skottdramat i Norrköping

Hamnar mitt i kaoset

Flera patruller åkte till platsen och två personer omhändertogs. En hundförare skulle kontrollera om det fanns fler gärningsmän och åkte därför för att prata med några brottsoffer.

– Då kommer det en bil som blinkar åt honom. En yngling kommer fram och säger att det är skottlossning. Han larmar direkt och börjar åka mot den här platsen. Och där hamnar han mitt i det här kaoset, säger Erik Thulin.

Polismannen var alltså ensam på plats innan polisens länskommunikationscentral larmade ut om händelsen.

Får slå sig fram

– Det är folk som slåss med olika tillhyggen, påkar och järnrör. Då hör han på radion att LKC larmar ut om skottlossning, säger Erik Thulin.

Den ensamma hundföraren hoppade ur bilen och började försöka avväpna människor på platsen. Då ser han att det ligger en skadad person på marken.

– Han får slå sig fram till den här personen, säger Erik Thulin.

Polisbilarna fastnar

När han ser att mannen är allvarligt skadad återvänder han till bilen för att hämta sin sjukvårdsväska.

– Då ser han hur de polisbilar som kommer fastnar i det här havet av människor. De försöker ta sig fram till de mest skadade, men de fastnar. Så han är fortfarande ensam i det här, säger Erik Thulin.

När hundföraren ska påbörja hjärt- lungräddning blir han anfallen från flera olika håll och måste försöka värja sig.

Polismannen ger sedan sin ficklampa till en person och ber denne lysa så att han kan se ordentligt under räddningsförsöket. Men personen springer från platsen.

Hjärtstillestånd

Till slut så kommer de övriga poliserna fram.

– Han hör en kollega ropa att det är hjärtstillestånd på det andra offret, säger Erik Thulin.

Även den man som hundföraren försöker rädda drabbas nu av hjärtstillestånd. En ambulanspersonal har då lyckats ta sig fram genom folkmassan för att hjälpa till.

– Under tiden som det här händer så rasar det stenar och faller järnrör runt omkring dem.

Fler kunde ha dött

Strax därpå skingras de stridande parterna och bråket fortsätter i stället till viss del vid Vrinnevisjukhuset.

– Jag har pratat med flera poliser som varit på platsen. Och de är av sin fulla övertygelse att hade inte polisen varit på plats så snabbt så hade fler personer blivit allvarligt misshandlade och kanske till och med dödade, säger Erik Thulin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet