Polisens presstalesman försvarar romregistret

Uppdaterad
Publicerad

I en debattartikel i dagens Norrköpings Tidningar försvarar Thomas Agnevik, fd fackordförande och nu presstalesman hos Östgötapolisen, registreringen av romer.

Thomas Agnevik var tidigare ordförande för Polisförbundet i Östergötland och ska enligt Norrköpings Tidningar skickat in debattartikeln några dagar innan han blev presstalesman för Östgötapolisen den 1 oktober.

I debattartikeln skriver Thomas Agnevik att metoderna för att kartlägga brottslighet inte är något som enskilda poliser själva hittat på, utan en medveten storsatsning som är beslutad på högsta nivå för att göra svensk polis effektivare.

Polisens romregister

Han menar att ”det ofta rör sig om kringresande gärningspersoner som tillhör en i Sverige etnisk minoritet. Tillvägagångssättet har ofta varit ungefär detsamma och ibland har de misstänkta använt sig av barn som ett medel att genomföra brottet”.

Tydliga direktiv

”Pressen på polisen att klara ut dessa mängdbrott är enorm från regeringens sida och polisen har de senaste åren fått tydliga direktiv om att utveckla underrättelseverksamheten och därmed mer effektivt kartlägga brottsligheten. Speciellt den kringresande brottsligheten eftersom den är mer svårfångad. Rörligheten är en del av brottstaktiken”, skriver Thomas Agnevik och fortsätter:

”Jag ser det som ett uppdrag vi har enligt de direktiv svensk polis har fått. Behöver jag be om ursäkt för det?”

”Jag är inte rasist”

Thomas Agnevik har inte velat kommentera artikeln för SVT Östnytt, trots att vi sökt honom under dagen på telefon och mejl.

Men han skriver i ett mejl till P4 Östergötland:

”Låt mig vara tydlig: mitt tidigare debattinlägg handlar inte om registret i Skåne. Det handlar inte om romer. Det handlar om kriminalitet och brottsbekämpning.”

Polisens presstalesman avslutar mejlet med att skriva:

”Jag hatar rasism och accepterar inte att bli kallad rasist när jag försöker beskriva de svårigheter som är en nödvändig del av polisarbetet.”

Skapat reaktioner

Thomas Agneviks insändare har orsakat reaktioner bland politiker och i sociala medier.

– Ingen har något emot att polisen har koll på och lagför folk som begår brott. Men att misstänkliggöra och registrera tusentals oskyldiga personer, varav många barn, bara för att några av dessa begår brott är ett livsfarligt resonemang, säger Mathias Sundin (FP), oppositionsråd i Norrköping, i ett uttalande.

På sin blogg hos Norrköpings Tidningar går Sundin åt Agnevik ännu hårdare:

”Om vi, utifrån Agneviks resonemang, upptäcker brottslighet inom vissa etniska grupper (eller andra grupper) ska vi börja registrera dessa människor väldigt brett, trots att vi inte sett någon koppling till brottslighet. Om vi jobbar så, vad tror du vi får för samhälle då, Agnevik? En farlig, rasistisk, polisstat, tror jag.”

Sprids på Twitter

På Twitter har debattartikeln spridits och givit hashtaggen #romgate nytt liv.

Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping, twittrar:

”Nu får @polisen_ostergo reda ut saken. Är ni för ett register över romer? Är presstalesmanen för polismyndigheten i länet av samma åsikt?”

Niklas Orrenius, journalisten som avslöjade Skånepolisens romregister i Dagens Nyheter, twittrar med anledning av Agneviks debattartikel:

”de flesta i registret kommer fr familjer som bott i Sverige i över hundra år. De är bofasta, ej ”kringresande”.”

Jonathan Hermansson, ordförande för SSU Östergötland, twittrar:

”Behöver vi fler bevis för att polisen har strukturella problem med rasism? De tycks inte ens förstå problemet.”

Christian Gustavsson (M), också kommunalråd i Linköping, skriver i en tweet:

”Kan inte annat än hålla med @MathiasSundin. Märkligt försvarstal från Östgötapolisen om registrering av romer.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet