Imorgon startar polisens insats

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kommer under tisdagen se till att Nordkalk kan återuppta det planerade arbetet med kalkbrytningen i Bunge på norra Gotland.

Polisen bekräftar för Östnytt att insatsen i Ojnareskogen kommer att starta på tisdagen. Man räknar med att vara närvarande i två veckor.

– Vid tidigare insatser har de kommit vid halv sex på morgonen, så vi är på plats då, säger Maria Tranvik vid Fältbiologerna till TT.

Kampen om kalket på Gotland

En dialogpolis fanns vid lunchtid på plats i Ojnareskogen för att samtala med det 50-tal demonstranter som då uppehöll sig där.

Polishelikoptrar

Gotlandspolisen fick på söndagen förstärkning av ett 70-tal poliser från Stockholm för att hindra de demonstrerande att stoppa Nordkalks arbeten. I styrkan ingår bland annat rytteri, hundförare och specialfordon. Två polishelikoptrar rapporteras också ha siktats över Visby på måndagsförmiddagen.

Gotlandspolisen har kallat till en pressträff senare i dag för att ”informera om polisens arbete i Bunge”.

Fältbiologerna anser, liksom Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen och WWF, att kalkbrytningen hotar värdefull miljö med ett antal rödlistade arter och dricksvattnet i sjön Bästeträsk, som är reservvattentäkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet