Politiker ångrar nedläggningsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Norrköping ångrar beslutet att stänga äldreboendet Timmermannen. De medger att de inte har sparat några pengar som det var tänkt. Inte på lång sikt.

Krass ekonomi. Det är så Mona Olsson (V) förklarar beslutet att stänga ett äldreboende i Norrköping 2012. Trots att det redan då fanns signaler som tydligt visade vad konsekvenserna skulle bli.

Mona Olsson var ordförande i nämnden för vård och omsorg. Ändå anser hon att hon inte hade något val. De var tvungna att hålla budgeten. Hon säger att hon bad kommunstyrelsen om mer pengar, men fick nej.

SVT granskar äldrevården

– Det är det tuffaste beslut som jag har fattat. Med facit i hand borde jag ha drivit det hårdare och försökt få mer pengar, säger hon.

Ångrar beslutet

Eva-Britt Sjöberg (KD) satt i opposition då, men röstade även hon för en nedläggning. Hon säger att de inte hade något annat alternativ och därför kände sig tvingade att rösta ja.

Men hon ångrar beslutet i dag.

– Man ska inte hänvisa till det kanske, men jag var förhållandevis ny i politiken. Jag hade inte riktigt hunnit komma in i det här tänket och förstå helheten.

Det låter som om du ångrar dig?

– Det gör jag naturligtvis, vi borde ha gått till kommunstyrelsen och bett om mer pengar.

Förstod konsekvenserna

Annica Ljungström var enhetschef för korttidsboendet Cedersborg som lades ner i början av 2014. Även hon förstod att konsekvenserna skulle bli allvarliga och att fler gamla skulle tvingas vänta på sjukhuset i väntan på att få en plats på ett äldreboende. Hon tycker att det saknas långsiktighet i besluten.

– Redan från början kunde man ju se de konsekvenser som det nu har fått, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården

Mer i ämnet