Foto: SVT

Politiker motsätter sig oljeutvinning på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

– Det första är att vi inte vill ha mer verksamhet som hotar vårt vatten. Det andra är att vi har en klimatutmaning framför oss där även Gotland måste bidra och att pumpa upp mer olja är då kontraproduktivt, säger Stefaan de Maecker (MP), ledamot regionstyrelsen på Gotland.

Så sent som på 1990-talet utvanns fortfarande det svarta guldet på ön, innan det blev olönsamt att ta upp oljan.

Men tack vare det höga oljepriset så har flera bolag på senare år varit intresserade av att återuppta verksamheten.

Borrar på nya platser

Nu återstår bara ett, Gripen Oil & Gas.

– Vår förhoppning är naturligtvis att kunna få en utvinning av olja på Gotland, säger Niclas Biörnstad, vd Gripen Oil & Gas.

Som ett led i prospekteringen så har företaget undersökt de brunnar som använts tidigare. Förra sommaren provpumpade man i ett gammalt borrhåll – och även om det finns olja kvar så tror man inte att det går att använda den.

– Det blir stora svårigheter att utvinna olja från de fälten på grund av att det redan har kommit in vatten i reservoarerna. Så vi fokuserar på att borra i nya områden, säger Niclas Biörnstad.

Undersökningstillstånd

När det gäller oljeutvinning är det inte kommunerna utan myndigheten Bergstaten som ger undersökningstillstånd enligt minerallagen. Gripen Oil fick nyligen tillstånd att gå vidare med sina planer på fyra olika platser på Gotland.

Det här ogillas av de lokala politikerna som försökte få den nu avgående regeringen att ge kommunerna rätt att säga nej till oljeprospektering – utan resultat.

Vill ha vetorätt

Nu hoppas man på bättre lycka hos den nya regeringen.

– Då får vi se om vi kan få till det. Antingen att regeringen själv är så klok att förbjuda gas- och oljeprospektering i landet, eller om de kanske kan gå med på att de regioner som vill profilera sig på grön energi inte ska behöva dras med oljeproduktion och därmed kan få vetorätt, säger Stefaan de Maecker (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.