Foto: SVT

Region Gotland: Inga varnade sjuksköterskor

Publicerad

Hälsoförvaltningen på Gotland dementerar uppgifterna om att man delat ut varningar till trötta sjuksköterskor om de vägrat arbeta.

Helagotland.se och Gotlands tidningar publicerade i veckan uppgifter om att hälso- och sjukvårdsförvaltningen börjat dela ut varningar till sjuksköterskor vid Visby lasarett som säger nej till beordrat arbete på grund av trötthet. Det är felaktiga påståenden, uppger nu förvaltningen:

– Vi har inte delat ut några skriftliga varningar till medarbetare som, med hänvisning till trötthet, sagt nej till beordrat arbete, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar i ett pressmeddelande.

Beordrat arbete en gång

I samma pressmeddelande framkommer dock att sjukhuset beordrat arbete vid ett tillfälle i somras.

– Vi har bara haft ett tillfälle då vi inte kunde lösa bemanningen, Det fanns tre möjliga medarbetare som kunde beordras. Den första som blev beordrad sa nej. Då blev nummer två på listan beordrad och gick in och arbetade, säger sjukvårdschef Cathrine Malmqvist.

Efter semesterperioden har hälso- och sjukvårdsförvaltningen inlett nya samtal med medarbetare och fackförbund för att hitta lösningar på den tunga arbetsbelastningen på Visby lasarett.

”Upplevt det som påtryckningsmedel”

Tina Westberg, vice ordförande i Vårdförbundet, vidhöll på torsdagen uppgifterna om att varningar delats ut, skriver helagotland.se. Men efter ett möte med Vårdförbundets ordförande Therese Annas Ljung ändrade denne sin syn på det som hänt.

– Däremot har en del av våra medlemmar uppfattat att varningar använts som påtryckningsmedel. De signaler vi fått är att arbetsgivaren sagt att ”om du inte kommer in och arbetar när du blir beordrad kan du få en varning”, säger hon till helagotland.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.