Rekordmånga anmälningar om tjuvfiske av kräftor

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka blir det tillåtet för allmänheten att fiska kräftor i Vättern för eget bruk. Men det finns också de som fiskar för att sälja på den svarta marknaden. Förra året gjordes rekordmånga polisanmälningar om tjuvfiske.

Metoderna som tjuvfiskarna använder sig av är många.

– Man falskmärker med andras namn. Man binder i sina redskap i andras redskap. Man lägger sina länkar över yrkesfiskarnas länkar så att man har deras markörer som utmärkning. Man lägger omärkt på botten. Uppfinningsrikedomen är stor, säger Michael Bergström, fisketillsynsman vid Länsstyrelsen i Jönköping.

Kombinationen av bra väder och bra tillgång på kräftor resulterade i rekordmånga polisanmälningar om misstänkt tjuvfiske i Vättern förra året.

Fällande domar

45 av dryga 60 anmälningar rörde just misstänkt olagligt kräftfiske.

Vad har hänt med de här polisanmälningarna?

– En del av dem läggs givetvis ner eftersom det inte finns några personer bakom, alltså det är omärkta redskap och då har vi ju ingen som vi kan få fällande på. Men i många av de här fallen där vi har personer bakom redskapen och där polisen har gjort utredningar så är det fällande domar, säger Michael Bergström.

Vad handlar det om för påföljder?

– Det är dagsböter och så blir man av med utrustningen.

Stora belopp

En stor del av det olagliga kräftfisket i Vättern sker i den norra delen av sjön, till exempel utanför Motala, Vadstena och Karlsborg. Men även kring Visingsö har tjuvfisket ökat i takt med att tillgången på kräftor blivit bättre.

De tjuvfiskade kräftorna säljs sedan vidare till förädlingsindustrin, restauranger och privatpersoner. Den svarta handeln omsätter stora belopp, tror Michael Bergström.

– Får man 100 kronor kilot svart och man kommer hem med 50 kilo varje helg så är det inte svårt att räkna ut att det blir lite pengar, säger han.

Svårt för yrkesfiskare

Vad betyder det här för yrkesfiskarna?

– Det blir en konkurrensvridning. Skulle de vara själva på banan skulle man kunna hålla ett helt annat pris, nu slåss de med de här som dels stjäl burar och dels tjuvfiskar. De har inga omkostnader och då hålls ju priserna nere, säger Michael Bergström.

Under sex helger i augusti och september är det tillåtet för allmänheten att fiska kräftor i Vättern, men inte för att sälja och med max sex burar per person.

Tips från allmänheten

Genom att patrullera, kontrollera och informera jobbar länsstyrelsen och sjöpolisen för att motverka tjuvfisket.

– Det som jag framför allt känner är viktigt är att vara ute och informera allmänheten. Det är ju ändå de som är ärliga och de som sedan många gånger kan tipsa mig, säger Michael Bergström.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för kräftfiske i Vättern. Du kan även höra Michael Bergström berätta mer i en längre intervju genom att bläddra bland klippen ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.