Foto: TT

Rekordmånga beslag av marijuana förra året

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året slogs rekord i antalet marijuanabeslag. Polisen gjorde 8569 beslag, vilket är 950 fler än året innan.

Tillgången på drogen har ökat, bland annat för att frön och odlingsutrustning säljs helt lagligt. Polisen har avslöjat flera storskaliga odlingar i Sverige där drogen beslagtagits. Sammanlagt vägde fjolårets beslag över 697 kilo.

– En laglig internetförsäljning av frön och odlingsutrustning pågår i Sverige sedan 2000-talets början. På så sätt ökar den inhemska odlingen och underlättar den egna produktionen av narkotika. Knarkodlarna minskar också riskerna för upptäckt eftersom narkotikan inte passerar några landsgränser, säger Kim Nilvall, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelning (Noa) i ett uttalande på polisens hemsida.

Även beslagen av kokain har ökat, enligt polisen. Under förra året togs 72,5 kilo i beslag, vilket uppges vara den högsta siffran sedan 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.