Foto: SVT

Riddare har intagit Mariefred

Uppdaterad
Publicerad

Riddardagarna i Mariefred är nu i full gång, för femtonde året i rad. Den medeltidsinspirerade marknaden är på plats tillsammans med gycklare, tornerspel och så riddare så klart.

Det är ett gotländskt riddarsällskap som står bakom hela evenemanget och bjuder publiken på nagelbitande underhållning.

Förutom riddarna har Mariefred även invaderats av engelska bågskyttar från 1450. De lever i ett soldatläger, övar på att slåss och äter det man åt på medeltiden. Mestadels blir det gröt. Trots att de försöker leva som man gjorde på medeltiden så ofta de kan, vill de inte resa tillbaka i tiden.

– Nej, absolut inte! Då kan man ju inte åka hem och ta en dusch. Jag är 42 år gammal så jag hade ju varit en gammal man som förmodligen redan varit död i pest. Så visst finns det fördelar med att leva i vår tid, säger Martin Wallgren och skrattar.

Tornerspel lockar storpublik

Tusentals människor dras till Riddardagarna i Mariefred. Hela 15 000 förväntas besöka helgens medeltidsby och få uppleva tornerspel på riktigt. Och för en riddare är publiken det man lever för.

– När man rider med en vältränad häst och det fungerar och man får visa upp det och får uppskattning av publiken – det gör allt. Det är väldigt härligt när man kan få stående ovationer. Det lever man länge på, säger riddaren Ola Bäckström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.