Foto: Kolmårdens djurpark

Röda Pandors Dag på Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

På Kolmårdens djurpark hölls på lördagen extrainsatta visningar om röd panda, eftersom det var den internationella dagen för den mycket hotade arten.

Den 20 september är det den internationella dagen för röd panda, som är en av världens mest utrotningshotade djurarter. Det uppmärksammades på Kolmårdens djurpark. Förutom fler guidade visningar om röda pandor fick besökarna tillfälle att lämna bidrag till Red Panda Network.

Tillskott i somras

Den 23 juni i år kom två ungar av arten röd panda till världen på djurparken. Ungarna, en hona och en hane, vägde bara 100 gram vid födseln och fick namnen Polly och Plopp. Deras föräldrar kom till djurparken 2011.

– Idag berättade vi allmänt om de vilda röda pandorna och vad man kan göra för att skydda dem. Ute i det fria är de väldigt beroende av bambu och man skövlar mycket skog på bergssluttningarna i Himalaya, säger Marie Erlandsson, djurvårdare på Kolmården när Östnytt når henne på telefon.

”Polly och plopp mår bra”

Det är ännu oklart om ungarna kommer att stanna kvar på djurparken när de har blivit vuxna, eller om de ska flytta till en annan djurpark.

– Det är för tidigt att säga än. Men de mår bra båda två och har börjat gå ut nu och upptäcka världen, deras mamma får inte en lugn stund. Det är full fart på dem, säger djurskötaren Marie Erlandsson.

Fakta

Röd Panda

Fakta om röd panda

Klass: däggdjur

Ordning: rovdjur

Familj: Ailuridae

Livsmiljö: tempererade bambuskogar på hög höjd

Levnadssätt: ensamlevande

Föda: bambu, bär, frukt, insekter, fågelägg

Vikt: 3-6 kg

Dräktighetstid: 4,5 månader

Antal ungar: 1-4/kull

Livslängd: 8-10 år

Hotstatus: sårbar

källa: Kolmårdens djurpark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.