Romernas situation engagerar

Uppdaterad
Publicerad

Tiggarna som dykt upp på gatorna i våra städer har upprört många. Men de har också väckt engagemang – inte minst från kyrkligt håll.

Det strömmar in leksaker till romerna i lägret i Fivelstad utanför Motala. Kyrkan får ta emot kasse efter kasse.

– Det är väldigt mycket mjukisdjur. De är tvättade och fina, säger Tomas Wettermark, präst på Pilgrimscentrum i Vadstena.

Tiggarnas situation

I Fivelstad bor ett 80-tal bulgarer. De är romer och på dagarna åker de flesta vuxna till jobbet, vilket är att tigga inne i städer runt om i Östergötland.

Allt fller engagerar sig i romernas situation på allt fler platser. I Katrineholm är Röda Korset på väg att starta soppkök och I Norrköping så har organisationen Hela Människan börjat dela ut matpaket.

– Det är väldigt laddat. Folk ringer till oss och undrar hur de ska göra, ”ska vi ge eller inte”, säger Karin Hagvil, diakon i Motala.

Vad säger ni då?

– Du ska känna efter i hjärtat hur du ska göra.

Lägret i Fivelstad betraktas av kommunen som en olaglig camping och ska stängas. Troligtvis kommer barnfamiljerna kunna bo kvar i ett hus.

Kyrkan har börjat engagera de bulgariska barnen i så kallade barntimmar.

– Vi upptäckte att det var många barn hemma och vi upptäckte att de var kristna. Då kunde vi som kyrka göra någonting, säger Karin Hagvil.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet