Röstälskare samlades i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Röstentusiaster samlas årligen på en gård i Sandvik utanför Malmköping. Där bor den kända professorn i musikakustik Johan Sundberg som håller i en röstkurs.

En av årets deltagare hade tagit sig hela vägen från England.

– Det har varit helt överväldigande! Trots att jag har sjungit i 25 år har jag nu kunnat lära mig om hur ljud fungerar. Jag har fått baskunskaper om anatomin, om vad som händer när ljudet flödar in och ut, hur det ser ut och hur det känns, säger Fransic Kelly.

Hon är en av 25 kursdeltagare. På plats finns även skådespelare, logopeder och kompositörer.

– Jag har blivit undervisad av neurologer och musikakustikspecialister som förmodligen kan mer om fysik än vad som är normalt, säger Francis Kelly och skrattar.

Rösten ska vara begriplig för alla

Mannen bakom KTH-kursen, Johan Sundberg har själv forskat om rösten sedan 70-talet. Och trots att han nu är pensionerad fortsätter han att bedriva röstkursen som kombinerar föreläsningar med workshops. Här får deltagare prova, höra och se allt som har att göra med rösten.

– Syftet med kursen är att folk ska kunna analytiskt lyssna på vad som är fel på rösten och vilka egenskaper den har. Man ska kunna säga att rösten var för stark eller med högt tonläge eller lite för pressat och andra människor ska kunna förstå vad det betyder, säger Johan Sundberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.