Anders Ygeman (S) Foto: SVT

S anmäler ministern för tågkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S) vill att riksdagens konstitutionsutskott (KU) granskar hur regeringen och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) hanterat Trafikverket och järnvägsunderhållet.

Det är bland annat mot bakgrund av SVT Östnytts avslöjanden kring bristerna i järnvägsunderhållet och den senaste tidens urspårningar som anmälan görs.

Höjda anslag

Anders Ygeman skriver i sin begäran att han vill att KU ”granskar om regeringen har brustit i sin styrning och uppföljning av Trafikverkets arbete med järnvägsunderhållet och om de åtgärder regeringen har vidtagit med anledning av uppföljningen har följt riksdagens beslut”.

SVT granskar järnvägen

Riksdagen har godkänt höjda anslag till regeringen för att se till att Trafikverket förbättrar underhållet på järnvägen. Men arbetet har försvårats av de stora strukturförändringar med en beställar- och upphandlingsstrategi som regeringen samtidigt infört, menar Ygeman.

Varsel oroar

Även de stora varsel som drabbat underhållspersonalen inom järnvägssektorn oroar trafikutskottets ordförande. Han menar att det är en paradox att personal då ska sägas upp, när underhållsbehovet ökat och pengar skjutits till.

Anders Ygeman ser att det finns ett styrningsproblem från regeringens sida och att förändringarna som gjorts inte inte följts upp så att ”regeringen kan ta ett samlat ansvar för att järnvägsunderhållet kan ske i enlighet med det riksdagen beslutat”.

Ministern respekterar KU:s arbete

– Ja, är det så att det har blivit en KU-anmälan har jag full respekt för det arbete som KU gör och jag kommer naturligtvis inte föregripa det arbetet, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) och fortsätter:

– Det som har varit viktigt för mig är att järnvägen nu äntligen har resurser för att kunna ha fokus på underhåll och det ska naturligtvis användas så bra som möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet