Strandad säl fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen fick plötsligt Norrköpingsborna besök av en sälkut i Strömsparken.

En liten sälkut hade strandat mitt inne i Norrköping. Varför den hade orienterat in sig till Norrköpings centrum vet man inte, men det är inte första gången som sälar från Bråviken har simmat in i Strömmen.

– Den har varit synlig här i området sen i torsdags, men varje gång jag har varit här har den försvunnit ut i Strömmen igen, säger kommunjägaren Mats Ekeberg.

Undernärd och i dåligt skick

Men idag så kunde man se sälen igen när den hade kasat upp för att vila på kajkanten. Då togs beslutet att fånga in den och att ta med den till Kolmårdens djurpark. Där kunde veterinärerna tyvärr konstatera att sälkuten var i för dåligt skick och fick avlivas.

– Sälen var uttorkad och vi hittade ingen mat i magen. Normalt ska en kut vid den här tiden väga cirka 50 kilo, men den här vägde bara 12 kilo. Dessutom visade blodprover på att den hade någon infektion, säger veterinär Louise Guevara.

Att släppa ut den på ett nytt ställe var inget alternativ då mamman skulle ha fått det svårt att hitta kuten igen. Och att Kolmårdens djurpark skulle ta hand om den var heller inget alternativ, då djurparken inte innehar något tillstånd för rehabilitering av vilda djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.