Foto: TT

Sälungar skapade oro

Uppdaterad
Publicerad

Polisen på Gotland har under lördagen blivit nedringda av bekymrade öbor som sett övergivna sälungar med rinniga ögon på stranden. Men oron är obefogad enligt polisen.

– Vi får många samtal just nu från oroliga som tror att sälungarna har övergetts och ligger hjälplösa på stranden. Så är inte fallet, skriver närpolisen på Gotland på sin Facebook-sida.

I själva verket har mamma säl varit ute och fiskat efter mat och sedan inte vågat simma tillbaka till stranden eftersom det stått människor för nära och tittat, enligt polisen.

– Vi råder er därför till att hålla er en bra bit ifrån sälungarna. Låt dem vara i fred. De kan bitas rejält, lyder uppmaningen.

Polisen skriver också att rinniga ögon inte är ett tecken på sjukdom. Det är i själva verket helt normalt att de blir rinniga när sälarna ligger och vilar på land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.