Satsning på skolbibliotekarier har ökat läslusten

Uppdaterad
Publicerad

Svenska elevers läsförmåga blir allt sämre och framför allt pojkar läser allt mindre. I Linköping har man tagit tag i problemet och satsat på skolbibliotekarier för att öka läslusten.

I den nya skollagen, som trädde i kraft 2011, står det att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek. Något krav på att det ska vara bemannat med en utbildad skolbibliotekarie finns inte än så länge, även om en statlig litteraturutredning från förra året föreslår just det till 2018.

Rustar biblioteken

I Linköping däremot har man gått händelserna i förväg. Där rustar man upp skolbiblioteken och bemannar dem. Tillsammans med Motala kommun är man ensamma i länet om detta och ambitionen är att alla större skolor i kommunen ska få en egen bibliotekarie.

Just nu är man inne på den 13:e skolan och förhoppningen är att hinna med ett par stycken varje år.

– Vi har redan sett bra resultat i skolorna. Dels genom tester och dels genom de nationella proven och vi tror att även skolbiblioteken har hjälpt till här. Att det finns en fysisk person där som kan hjälpa till tror vi är väldigt viktigt, säger Catrin Eriksson, skolbibliotekschef i Linköping.

”Det har blivit ett uppsving”

En av de första skolorna att få en egen bibliotekarie var Änggårdsskolan i Lambohov som även invigde sitt nya bibliotek hösten 2010. Sedan drygt tre år tillbaka arbetar Magnus Bromö här och han har märkt en förändring sedan han kom, särskilt bland killarna.

– Det har blivit ett uppsving sedan det inte fanns någon bibliotekarie på plats. Jag tycker att killarna läser så mycket som man kan kräva av dem i konkurrens med allt annat, säger Magnus Bromö.

Har det haft någon inverkan även på skolresultaten?

– Det är svårt att säga om det har hjälpt till, men jag vill gärna tro att vi har del i de bra resultaten som testerna har visat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.