Sista kvarten är skadrisken som störst

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnskakningar, muskelskador, frakturer. Sista kvarten i varje halvlek är riskerna störts för att för att spelarna skadar sig. Det visar forskning från Fotboll Research Group på Linköpings universitet.

Det visar forskning från Fotboll Research Group på Linköpings Universitet. Gruppen har världens största databas med över 18.000 registrerade fotbollsskador från den europeiska toppfotbollen.

– Vi kan se att skaderisken ökar ju viktigare matcher på högre nivåer, säger Jan Ekstrand professor i idrottsmedicin och ledare av Footboll Research Group i Linköping.

På högre nivå blir också tempo och intensitet högre vilket ökar riskerna.

– I VM har vi sett spelare flyga och rulla 5-6 varv när de smällt ihop. Det är oerhörda krafter, säger Jan Ekstrand till Östnytt.

De lag som ligger under tenderar också i den europeiska toppfotbollen tenderar också att ta större risker och skada både sig själva och motståndarna, visar forskningen.

Mentalt uttröttade tar risker

Han säger att det också kan vara så att spelarna i slutet av halvlekarna blir mer mentalt och fysiskt trötta. Kanske har de inte samma kontroll och satsar lite mer och att det därför det då riskerna är störst för skador.

Gruppens forskning visar också att andelen svårare skador är högre under mästerskap hela 25 procent jämfört med klubbfotbollens 15 procent. Vilket är applicerbart också på VM, säger Jan Ekstrand.

Utbrända VM-spelare riskerar sin hälsa

Man kan också se att antalet skador, främst muskelskador, ökar i takt med tätheten mellan matcherna.

Spelarna tenderar att bli uttröttade, rentav utbrända för att de får för lite återhämtning till exempel mellan ligaspel, träningsmatcher och VM-spel.

– Redan vid VM 2002 kunde vi slå fast att spelare som gjort många ligamatcher i slutet av säsongen, hade större skaderisk och presterade sämre i VM. Både Messi och Ronaldo hade spelat intensivt i ligaslutspelen och var uttröttade, säger Jan Ekstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.