Sju år gammal miste Mia sin pappa

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och frilansjournalisten Mia Bergs pappa älskade att springa. En regnig söndag sprang han ihjäl sig. Hans hjärta stannade strax före upploppet på årets sista motionslopp. Så skriver Mia Berg i boken ”Jag oxå! Dödsviktigt” om hur hon sju år gammal mister sin pappa.

Varje år förlorar 3.500 barn en förälder och trots att barn idag har rätt till stöd och hjälp glöms barnen ofta bort. I dag träffas flera av Sveriges experter på området i Norrköping för att diskutera hur man bättre ska kunna hjälpa, och Mia Berg är en av dem som föreläser.

– När mamma berättade att pappa dött, var mina första ord: Jag vill se honom en gång till.

Mia Berg beskriver sedan hur resten av släkten gick på visning på sjukhuset och fick ta farväl av hennes pappa men att hon inte fick följa med.

– Barn och död hörde inte ihop då på 80-talet, säger hon.

Avskedet livsviktigt

Mia menar att forskningen idag slår fast hur viktigt det är att barn får ta avsked av sina döda föräldrar. Hon säger att hur hemsk verkligheten än är så är fantasierna alltid värre.

– Om jag fått veta vad som hände på en gång och fått ett ordentligt avsked så hade allt varit lättare, säger Mia Berg.

På begravningen försökte hon tjata sin pappa tillbaka. Hon knackade på kistan och viskade att han skulle komma upp ända till kyrkklockorna ringde ut.

När det inte fungerade fortsatte hon i åratal att önska, varje gång hon tryckte en pepparkaka i handen och den föll i tre delar, eller fick elva klyftor i en mandarin.

– Det kanske låter konstigt säger hon men det tog mig tio år att förstå att det inte skulle funka.

Självhat istället för läkning

För att hålla sorgen borta räknade hon kalorier, tränade hårt och skrev dagbok. Hon kände sig löjlig som grät och mådde dåligt tio år efter att hennes pappa dött så det fick bli efter skoltid.

Hon var duktig i skolan men ilskan över att pappan dött vände hon mot sig i självhat.

Idag är Mia Berg i 40-års ålder, men via sin blogg möter hon barn och ungdomar som mist en förälder och vittnar om hur de inte fick ta farväl, hur de saknar stöd och hur skola och sjukvården inte funnits för dem. Och det är trots att det idag finns flera lagar som slår fast att barn som förlorat en förälder har rätt till information, råd och stöd.

– Och det är trots att man vet att barn till föräldrar som hastigt dött i större utsträckning riskerar att dö i förtid, genom självmord, säger Mia Berg.

Farmors stöd var avgörande

Mia Berg menar också att det är viktigt för barn att få hjälp att behålla minnena av sina döda föräldrar antingen med hjälp av professionella, eller anhöriga.

När Mias farmor Margit var döende pratade hon med Mia om hur det varit när hennes föräldrar dog, om vad hon trodde kom efter och att hon trodde att hon skulle få träffa Mias pappa snart.

– Farmor, om du träffar honom, snälla ge honom en kram från mig och säg att jag älskar honom.

– Det lovar jag.

Så skriver Mia Berg i boken ”Jag oxå! Dödsviktigt”. En vecka efter Mia och Margits samtal dör Margit.

Efter det har Mia inte räknat en kalori. Hon vet inte hur det blir med kramen men hon menar att hennes farmor hjälpte henne att säga hej då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.