Foto: Patrik Widegren /SVT

Medeltida skelett i källaren

Uppdaterad
Publicerad

I en ny utställning så visas delar av Visbys medeltida historia upp. Det handlar om ruinerna efter den så kallade ryska kyrkan som ligger under en restaurang. Under matgästernas fötter ligger skelett och kyrkoväggar bevarade sedan hundratals år.

Här vid, eller under, Stora torget i Visby gömmer sig en för många okänd kyrka. För att komma till den nyöppnade utställningen, så måste man ta vägen genom den privatägda restaurangen som ligger ovanpå.

Väl nere i källaren väntar lämningar från en annan tid. Gotlands museums projektledare Lars Kruthof visar upp ett skelett som ligger under en glasskiva.

– Det är en av de 30 gravar som finns här runt ryska kyrkan i Visby. Det har funnits en kyrkogård och en handelsgård här runtomkring.

Det här är en privatägd fastighet, vad säger ägarna om skelett i källaren?

– De tycker att det är jätteroligt. Det här är ju en utställning som naturligtvis är framtagen i samverkan med fastighetsägarna, säger Lars Kruthof.

Miljö som varit stängd

Den ryska handelsgården och kyrkan stod klara under 1200-talet. Här levde, och uppenbarligen också dog, ryska köpmän som kom för att handla i staden. Kyrkan slutade att användas i samband med en brand på 1400-talet.

Sedan dess har resterna byggts bort och över. På 70-talet gjordes arkeologiska utgrävningar men det är först nu som allmänheten kan komma ner hit.

– Det som är unikt är att vi lyfter en historia som inte har lyfts särskilt mycket tidigare. Framförallt är det att vi nu får möjlghet att öppna ytterligare en dörr till det medeltida visby. Det är ju spännande att få komma ner till en sådan här miljö som har varit stängd tidigare, säger Lars Kruthof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.