Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL Foto: SKL

SKL vill ha kommunala resursskolor

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner får inte ha särskilda resursskolor för elever med särskilda behov, medan fristående skolor tillåts ha det, menar Sveriges Kommuner och Landsting, som nu kräver att lagen ses över.

–Det får finnas fristående resursskolor men inte kommunala. Den slutsatsen drar SKL och deras avdelningschef Per-Arne Andersson, av en dom från förvaltningsrätten i Stockholm.

Bakgrunden är att Linköpings kommun har överklagat ett vitesföreläggande från Skolinspektionen, där myndigheten hävdar att kommunen inte får ha särskilda resursskolor med egen rektor. Förvaltningsrätten går alltså på myndighetens linje.

– Kommunerna ges alltså inte möjlighet att möta elevernas behov på samma villkor som fristående huvudmän. Här behöver lagen ses över. Samma villkor ska gälla för kommunala som fristående skolor. Och framförallt måste man se till elevernas bästa, säger Per-Arne Andersson, som är chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad.

Fristående resursskolor har blivit fler det senaste året. Det finns ett uttryckligt stöd i skollagen för att fristående skolor får nischa in sig mot och begränsa sig till att bedriva verksamhet för elever i behov av särskilt stöd, menar SKL.

– Vi kan inte blunda för att det finns elever med så omfattande stödbehov att de behöver gå i en särskilt anpassad verksamhet. I alla fall under en period. Sådana resursskolor måste också kommuner kunna få erbjuda, säger Per-Arne Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.