Friskola börjar med flexibla lov

Uppdaterad
Publicerad

Erlaskolan inför flexibla höst- och sportlov för eleverna.

Vad sägs om att själv kunna välja vilka veckor ni vill ha höst- och sportlov? En sådan möjlighet har nu öppnat sig på Erlaskolan, en friskola med filialer i sju städer.

– Ingen vuxen beordras att ta semester en viss vecka. Som vuxen har man valfrihet och det tycker vi är viktigt att eleverna också har, säger Thomas Palmqvist, rektor på Erlaskolan i Norrköping.

Fem veckor att välja mellan

Det innebär att föräldrar och elever kan välja mellan fem veckor både höst och vår. Man kan välja att vara ledig när övriga landet har lov, eller ta ut någon av de två veckorna före och efter den sedvanliga lovveckan.

– Vi tror att det finns ett visst behov, säger Richard Weibull, affärsområdeschef för Erlaskolan som finns i Norrköping, Katrineholm, Borås, Linköping, Nyköping, Uppsala och Västerås.

Lärarna ändå i tjänst

Han tror inte det hela innebär några stora planeringsproblem, även om det kan bli glest i klassrummen vissa veckor.

– Lärarna är ändå i tjänst. Det ska bli intressant att se hur många som väljer att vara borta de alternativa veckorna, säger han.

Möjligheten att införa flexibla höst- och sportlov har funnits länge, men på Skolverket vet man inte hur många som har testat det.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) infördes flexibla lov tidigare på försök på några kommunala skolor i Solna, Helsingborg och Göteborg, men i det stora hela har få skolor hittills prövat systemet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.