Slog ihjäl dem med järnrör

Uppdaterad
Publicerad

Händelseförloppet i Ljungsbro där en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna mördades, natten till lördagen, börjar klarna.

Händelseförloppet börjar att klarna, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

– Händelseförloppet har skett på flera platser. Vi måste säkerställa att vi inte missar någon plats där gärningsmannen kan ha varit.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mannen och pojkarna ska ha haft någon form av ytlig relation eller åtminstone träffats tidigare.

– De har alla tre funnits i Ljungsbro samhälle. Det är ganska vanligt att man känner till varandra, jag tycker inte att man kan dra några speciella slutsatser av det, säger Agnevik.

Polisen misstänker att den mordmisstänkte mannen tvingade ner de två pojkarna till källaren.

Han ska, enligt uppgifter till Expressen, ha följt efter pojkarna när de åkte hem från fritidsgården på fredagskvällen. Han ska ha tagit nackgrepp på pojkarna och tvingat dem med sig, skriver båda kvällstidningarna.

Bröt sig in i källaren

När paret i villan upptäckte att någon hade brutit sig in i källaren uppstod bråk och den misstänkte mannen lämnade huset och fick med sig den nu döde 15-åringen. Den yngre pojken som är 14 år blev kvar tillsammans med villaägarna.

En kvinna som bodde i närheten upptäckte att något var fel och ingrep tillsammans med sin sambo för att hjälpa 15-åringen. Då ska mannen ha slagit ihjäl både kvinnan och pojken.

Förvirrad vid gripandet

Polisen vill inte bekräfta uppgifterna om att pojken och kvinnan ska ha dödats med ett järnrör, eller att en eller båda pojkarna varit fastbundna.Men enligt uppgifter till Aftonbladet slogs offren ihjäl med ett järnrör.

Enligt uppgifter till tidningen ska 15-åringen ha varit tejpad med så kallad silvertejp för munnen och kring händerna när han hittades.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera det, säger Östgötapolisens presstalesman Thomas Agnevik.

Mannen greps några hundra meter från den plats där mordoffren hittades. Den ligger i norra delen av Ljungsbro, i närheten av Hällestadsvägen och Motala ström.

– Den bild jag har är att han förefaller ganska förvirrad vid gripandet. Men det var ingen speciell dramatik, säger Thomas Agnevik.

Misstänkt vårdas på psykklinik

Omkring 75 poliser arbetar med utredningen av dubbelmordet under söndagen, uppger polisen.

Det handlar bland annat om dörrknackning, förhör och tekniska undersökningar. Poliser kommer också att finnas på plats i Ljungsbro för att ta emot tips och ge stöd till de drabbade.

Den misstänkte gärningsmannen, en 33-åring, ska förhöras under dagen och befinner sig nu på en psykiatrisk klinik.

Enligt flera medier förekommer han på 15 platser i brottsregistret, bland annat för misshandel, olaga hot, överträdelse av besöksförbud och narkotikabrott. I flera fall har brotten varit riktade mot hans före detta partner.

Ingen häktning idag

Någon häktningsframställan kommer inte att lämnas in i dag, enligt åklagarmyndighetens presstjänst. Det blir troligtvis under måndagen eller eventuellt under tisdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet