Socialtjänster tyngda av orosanmälningar

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer larm om att risken ökat för felaktiga beslut på kommunernas socialtjänster. Det som en följd av att anmälningar om barn som far illa ökat dramatiskt de senaste åren, vilket lett till en allt hårdare arbetsbelastning på socialkontoren.

Orosanmälningarna om barn som far illa har ökat kraftigt i en majoritet av kommunerna i både Sörmland och i Östergötland samt på Gotland.

Det visar en enkätundersökning som SVT Östnytt har skickat till samtliga kommuner i de tre regionerna och som nästan 75 procent av de ansvariga kommuntjänstemännen har svarat på.

Totalt har antalet orosanmälningar gått upp med 28 procent de senaste fem åren. I vissa kommuner betydligt mer än så. I till exempel Linköping har orosanmälningarna blivit 48 procent fler.

– Det har ökat mycket om man tittar på 2014 och 2015. Framför allt ökade anmälningarna under hösten 2014, säger Ulla Salmela Trosell, avdelningschef för barn- och ungdom på socialkontoret i Linköping.

Skärpta krav

Förklaringarna kan vara skärpta myndighetskrav, ökad medvetenhet för dem med anmälningsplikt samt medial uppmärksamhet kring fall där det har gått fel, som till exempel Yara i Karlskrona.

Men det kan också bero på en djupare samhällsförändring, tror Ulla Salmela Trosell.

– Det är svårt att vara att förälder i dag och det är svårt att vara barn i dag, eftersom det ställs väldigt mycket krav. Det finns stora valmöjlligheter, men alla kanske inte har förmågan eller möjligheten att göra alla de där valen som vi förväntas kunna göra, förklarar hon.

Ökad arbetsbelastning

Den ökande ärendemängden får förstås konsekvenser. I enkätundersökningen uppger så gott som alla av kommunernas socialchefer att arbetsbelastningen har ökat och drygt 40 procent anser att risken för felaktiga beslut har blivit större.  

– Det är klart att risken alltid ökar när arbetsbelastningen är högre. Sedan gör vi prioriteringar hela tiden utifrån de ärenden vi får in, säger Ulla Salmela Trosell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.