Polisen i Sörmland bäst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Sörmland ligger i topp i landet när det gäller förbättringen av utredningsresultat för mängdbrott. Betydligt sämre är det i Östergötland och på Gotland. Det visar nya siffror från Rikspolisstyrelsen.

Kritiken mot att svensk polis inte lägger kraft på att utreda de så kallade mängdbrotten har ofta varit högljudd. Nu visar nya siffror från Rikspolisstyrelsen att Sörmland sticker ut. Myndighetenär den som förbättrat sig mest när det gäller att leverera färdiga utredningar till åklagare.

– Jag är så klart jättenöjd. Det är den målsättning vi haft, att bli nummer ett i landet, säger Mats Kirestam, länspolismästare i Sörmland.

Ensamma om positiv trend

Det  handlar om 1,5 miljoner brott,  en majoritet av alla de brott som anmäls årligen i Sverige. Stöld, trafikbrott, rattfylleri, misshandel och bedrägeri bland annat. Jämfört med de sju första månaderna 2010 har Sörmland en positiv trend med 12 procent fler överlämnade förundersökningar till åklagare.

3196 ärenden har sörmlandspolisen redovisat under perioden januari till juli 2012. Det är en ökning med 12 procent i förhållande till 2010 och 3 procent i förhållande till 2011. Det gör polisen i Sörmland till den enda polismyndigheten i landet som visar en positiv utveckling i förhållande till både 2010 och 2011.

Sämre är det ställt i Östergötland där andelen minskat med 15 procent – och ännu sämre är det på Gotland som tappat 20 procent.

Hur har ni gjort?

– Det är inget hokus pokus. Vi bestämde oss för att kavla upp ärmarna och sätta fart. Sedan har vi lyckats utnyttja det teknikstöd som vi fått, det som kallas PUST. Vi har numera datorer med ute på plats och kan slutredovisa brotten där, säger Mats Kirestam.

PUST

Polisens Utrednings STöd = bärbara datorer som ger polisens patruller möjlighet att avrapportera och slutredovisa vissa ärenden direkt på fältet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.