Landslagsstjärnan Jenni Asserholt instruerar. Foto: SVT

Stjärnspelare på besök

Uppdaterad
Publicerad

Hockeytjejer från hela Mellansverige kom till Finspång idag för att få specialträning av landslagsstjärnorna Jenni Asserholt och Kim Martin-Hasson.

För en del betyder verkligen sportlov att man sysslar med sport. Det gäller absolut för ett stort antal hockeytjejer upp till 15 år gamla från Mellansverige. Idag samlades de för en träningsdag i Finspång, och tränarna var inte vilka som helst.

– Jenni Asserholt är min idol för hon är forward precis som jag, sade Elin Asp, 10 år, en av spelarna från hemmalaget Finspång.

Dagens tränare Jenni Asserholt och Kim Martin-Hasson har båda landslagserfarenhet och medaljer från såväl VM som OS. Vid träningsdagen i Finspång stod Jenni i båset på grund av en skada, men var istället den som höll i teorigenomgångar. Ute på isen fanns Kim bland annat assisterad av Linköping HC:s schweiziska, Stefanie Marty.

Vanligt att spela med killar

– Den här dagen är till för att deltagarna ska få se att det finns fler tjejer som spelar hockey, säger Jenni Asserholt till SVT Östnytt.

Många av deltagarna i träningsdagen spelar nämligen med killar i sina hemmalag.

Hockey är fortfarande en väldigt mansdominerad sport oavsett ålder på utövarna. Därför tycker Asserholt att det är viktigt att ta tillvara på det intresse som finns hos tjejer, till exempel genom dagens träningstillfälle bara för tjejer.

Många hockeytjejer i Finspång

Att träningsdagen hamnade i Finspång har en enkel förklaring. I Finspång är det nämligen nästan lika många tjejer som killar som spelar ishockey.

På isen fortsätter Elin Asp och hennes kompisar att träna skridskoåkning och klubbteknik. Kanske kommer Elin själv att en dag att spela i landslagsdressen, precis som Jenni och Kim.

– Jag hoppas det. Det gäller att göra sitt bästa och visa vad man kan, säger Elin till SVT Östnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.