Foto: SVT

Stödet till gängkriminella avhoppare stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Den sociala insatsgrupp till stöd för avhoppare från kriminella gäng avbryts nu av kostnadsskäl.

Trots att den sociala insatsgruppen varit framgångsrik, stoppas den nu av kostnadsskäl. Bland annat har 12 personer valt att helt lämna kriminaliteten.

– Den sociala insatsgruppen kostar betydligt mindre än vad fortsatt kriminalitet kostar samhället, konstaterar Bertil Senestad, som är samordnare för gruppen.

Han förstår att det inte finns utrymme i kommunens budget, men är förvånad över att deras arbete i länet inte blivit en riksintresse.

-Det är synd att vi tvingas avbryta nu, när avsikten var att nå fullt ut med den tyngre gängkriminaliteten, säger Bertil Senestad.

-Arbetet bygger helt och hållet på att skapa tillit och det tar tid att bygga upp personliga relationer, fortsätter han.

Gruppen startade i Norrköping förra året och hade en treårsplan.

2010 utsågs tolv kommuner i hela Sverige att starta Sociala insatsgrupper, där man efter medgivande av den enskilda arbetar tillsammans. De kriminella är upp till 25 år gamla.

Men Norrköping var inte en av de kommunerna.

Men här i länet bestämde man sig ändå för att starta en sociala insatsgrupp. Snabbt blev den en riktig avhopparverksamhet av tungt kriminella, berättar Bertil Senestad.

Tyngdpunkten är gängkriminella mellan 20 och 38 år och de flesta är 25 år.

-Det har kostat en hel del, säger Bertil Senestad.

Vården står socialtjänsten för. Polisen är en av huvudaktörerna i gruppen där även landstingets öppenvårdsverksamhet, kriminalvården och arbetsförmedlingen ingår.

Bertil Senestad har full förståelse för att kommunen av kostnadsskäl ska satsa på yngre istället.

-Det positiva är att den Social insatsgruppen kommer att fortsätta för ungdomar under 21 år.

Det finns ett avtal mot organiserad brottlighet mellan kommunerna i Östergötland, polismyndigheten i Östergötland och Brottsförebyggande rådet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.