Tekniska verken vaktar sitt varumärke

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska verken i Linköping menar att Kalmarsundsregionenens renhållares gröna påsar, som skulle få Kalmarborna att kompostera, är allt för lik Linköpings motsvarighet och handlar om stöld av varumärke.

Kalmarsundsregionens renhållare, som bland annat sköter sophämtningen i Kalmar, startar inom kort en kampanj för att få invånarna att kompestera. Men den nya figuren Gröna påsen för kompostavfall kan bryta mot upphovsrätten.

Stulit varumärket

Tekniska verken i Linköping som haft en liknande kampanj menar att KSRR stulit deras varumärke.

– Vi har jobbat med Gröna påsen och lagt väldigt mycket kraft på informationskampanjen. Det är en flerårig kampanj som vi är stolta över och vi har också vunnit pris, berättar Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken i Linköping.

Ändrar loggan

Tekniska verken har gjort en varumärkesregistrering av Gröna påsen och har en upphovsrättslig nyttjanderätt. Nu har Tekniska Verken skickat ut ett varningsbrev och KSRR gör en pudel.

– Vi kommer att ändra vår logga. Vi visste inte att deras figur var varumärkesskyddad, säger Jan Fors, förbundschef på KSRR.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.