Stor loppis ska hjälpa tiggarna

Uppdaterad
Publicerad

Många försöker hitta sätt att hjälpa de många rumäner som sökt sig till Sverige för att tigga. På Gotland anordnas en stor loppmarknad i helgen där intäkterna ska gå till de utsatta EU-migranterna.

De har blivit en vanlig syn i Visby, människorna från Rumänien som kommit för att med hjälp av pappersmuggar och förbipasserandes gåvor försöka få ett bättre liv.

Många berörs av synen, bland andra Andrea von Corswant.

Tiggarnas situation

– Det är fruktansvärt att alla samhällets instanser har vänt dessa extremt utsatta och fattiga människor ryggen, säger hon. Att inte kommuner, regioner, socialtjänst eller frivilligorganisationer hjälper de här människorna det tycker jag är fruktansvärt.

Läget är akut

I helgen anordnar hon tillsammans med andra privatpersoner i nätverket Gotland Solidaritet en stor loppmarknad vid Södertorg i Visby. Man tar gärna emot gåvor och intäkterna från det som säljs ska gå till de hemlösa rumänerna.

– Vi försöker tillgodose deras mest grundläggande behov, som att ordna tak över huvudet, hjälpa de att fixa varma kläder. Deras läge är akut framförallt på bostadsfronten, de fryser. Så därför ordnar vi den här loppisen för att försöka förbättra deras tillvaro här på Gotland, säger Andrea von Corswant.

Ska få upp ögonen

Redan nu har många anmält att de ska komma. Andrea hoppas att loppisen, och den uppmärksamhet den sätter på frågan, också kan vara ett sätt att få upp ögonen på politkerna.

– Vi vill ju påverka och försöka driva opinion för att politikerna i kommunen och socialtjänsten ska ta sitt ansvar. Det här är ett akut nödrop kan man säga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet