I samband med förra årets militärövning luftlandsattes 90 tyska fallskärmsjägare på Gotland. Foto: Arkivbild/SVT

Stor marin övning i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startade den årliga, stora marina militärövningen Northern Coasts på allvar i Östersjön.

På tyskt initiativ, men med Finland som värd, deltar Sverige som ett av ett femtontal länder. Fler än 3 000 soldater och sjömän ska öva tillsammans.

Förutom europeiska länder är även USA och Kanada med när flottorna ska öva bekämpning av terrorism, sjöröveri och smuggling till havs, från Bottenviken till Finska viken.

På grund av Ukrainakrisen har Försvarsmakten höjd incidentberedskap, men Northern Coasts övar inte på ryskt anfall. Trots den ansträngda relationen till jättegrannen i öster lär Moskva därför inte bli provocerat, tror brigadgeneral Ola Truedsson på Försvarsmaktens högkvarter.

– Men det följs nog med lite större intresse än tidigare.

Även ryska övningar följs noga av exempelvis Sverige, påpekar han.

I samband med förra årets militärövning luftlandsattes bland annat 90 tyska fallskärmsjägare på Gotland i syfte att öva på att evakuera civil personal i ett konfliktområde.

Northern Coasts pågår till den 11 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.