Stor orienteringstävling troligen till Valdemarsvik

Uppdaterad
Publicerad

O-Ringen kommer med största sannolikhet att genomföras i Valdemarsvik 2016, med flera etapper i direkt anslutning till Gryts skärgård.

Det var tänkt att orienteringstävlingen O-Ringen skulle hållas i Sälen 2016. Men en konflikt om ersättningar till funktionärer verkar ha satt stopp för samarbetet. På måndagen meddelade O-Ringen AB, ett bolag som ägs av Svenska Orienteringsförbundet, att tävlingen troligen kommer att hållas i Valdemarsvik.

– Vi har inte fått något klart besked ännu, men vi har fått ett positivt förhandsbesked, säger Stefan Blomgren, styrelseordförande i O-Ringen AB till Östnytt.

Konflikt om ersättningar

Valdemarsvik var en av kandidaterna till att organisera tävlingen 2016, men besegrades av Sälen. Funktionärföreningarna i Dalarna krävde dock dubbelt så hög ersättning för att ställa upp under tävlingarna, jämfört med vad motsvarande föreningar gick med på i avtalet om O-Ringen i Borås 2015 och Värmland 2017. Ersättningsnivåerna har lett till en konflikt och inga avtal har skrivits under.

– Det är inte skäligt att funktionärsföreningarna i Dalarna erhåller mer än dubbelt så hög ersättning, för mindre arbete, jämfört med andra funktionärsföreningar, säger Stefan Blomgren, styrelseordförande i O-Ringen.

Skärgården kan locka tävlande

Ikväll kommer Östergötlands orienteringsförbund ha ett möte för att ta ställning till om Valdemarsvik kommer att kunna anordna tävlingen. Stefan Blomgren hoppas att detta ska bli verklighet:

– Jag hoppas verkligen det. Det är jungfrulig mark för en orienteringstävling att vara i skärgårdsmiljö. Det tror vi skulle locka många deltagare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.