Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

SVT avslöjar: Allvarlig kritik mot säkerheten på järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen riktar i dag omfattande kritik mot trafikledningen av järnvägen inom Trafikverket. Risker hanteras på ett oacceptabelt sätt och personalen vet inte vart de ska vända sig när felaktigheter upptäcks.

Trafikverkets trafikledningscentraler runt om i landet har till uppgift att planera trafiken och se till att den dagliga driften på järnvägen fungerar som den ska. De är ansvariga för att fel blir avhjälpta och att det är riskfritt längs spåren.

Omfattande brister

Men Transportstyrelsen har vid en revision av trafikledningen kunnat avslöja omfattande brister i säkerhetsorganisationen. Till exempel vet inte trafikledarna vart de ska vända sig om felaktigheter uppstår.

SVT granskar järnvägen

Dessutom känner inte trafikledarna till säkerhetsstyrningssystemen, vare sig vad de innehåller eller var de finns.

Det finns också kritik mot att tågledarna agerar helt olika.

– Om det uppstår en avvikelse i infrastrukturen, till exempel ett spårfel, agerar man olika, alltifrån att stoppa trafiken till att köra ett tåg till. Vi vill att alla i trafikledningen på Trafikverket hanterar sådana avvikelser på samma sätt, säger Claes Elgemyr, sektionschef på Transportstyrelsens väg- och järnvägsavdelning.

Trafiken stoppades inte

SVT kunde vid en tågurspårning i Huddinge i början av januari avslöja att trafikledningen i Stockholm redan 50 minuter innan fått larm om att något var fel på platsen. Föraren av ett X2000-tåg anropade centralen om ett fel på en växel men trots det valde trafikledaren att inte stoppa trafiken.

Ett posttåg som kom efter spårade sedan ur på platsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet