Foto: TT Nyhetsbyrån

Stora skillnader på VA-taxan

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader på kostnaden för vatten och avlopp i våra kommuner. Det visar den Nils Holgersson-rapport som kartlagt VA-taxan för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

I Östergötland får boende i en trerumslägenhet i Valdemarsvik betala drygt 2.200 kronor mer om året för vatten och avlopp än vad boende i Motala får göra, enligt undersökningen.

Valdemarsviks kommun står också för den största prisökningen jämfört med förra året, 6,4 procent.

Dyrast på Gotland

I Gnesta och Flen har VA-taxan för en trerumslägenhet stigit med närmare hela 13 procent. Ändå är det boende i Vingåker som får betala mest per år, drygt 5.400 kronor jämfört med Eskilstunas närmare 3.500 kronor.

Gotland står för såväl den största prisökningen som det högsta priset i Östnytts område. Där ligger kostnaden för vatten och avlopp på drygt 5.900 kronor per trerumslägenhet och år, enligt Nils Holgersson-rapporten.

”Slår på hyresgästerna”

– Det är mycket märkligt att det ska skilja så här mycket mellan kommunerna. Prisökningarna slår direkt på hyresgästerna, säger Urban Jönsson, ledamot i regionstyrelsen Hyresgästföreningen region Sydost, i ett uttalande.

Sett till riket har kostnaden för vatten och avlopp höjts med i genomsnitt 3,6 procent sedan 2013, bland annat på grund av stora investeringar. Medelkostnaden är cirka 4.110 kronor per lägenhet och år.

Olika förutsättningar

I Nils Holgersson-rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning och vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar och i dag redovisades alltså VA-taxan.

”Det finns skillnader i tekniska förutsättningar för att bedriva VA-verksamhet vid en jämförelse mellan olika kommuner men det förklarar inte de stora skillnader som resultaten visar”, står det att läsa i resultatsammanfattningen.

Bakom rapporten står Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.

Högst och lägst kostnad för en trerumslägenhet

Östergötland

Valdemarsvik 4.945 kr/år

Motala 2.732 kr/år

Sörmland

Vingåker 5.411 kr/år

Eskilstuna 3.496 kr/år

Gotland 5.935 kr/år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.