Ett meddelande om att sajten är nedstängd efter en polisinsats möter besökare på piratsajten Dreamfilm. Foto: Dreamfilm.se

Stor razzia stängde piratsajter

Uppdaterad
Publicerad

En samlad insats från polis och åklagare har gjort att piratsajterna Dreamfilm, Tankafetast och Piratehub stängts ner och att fem personer nu misstänks för upphovsrättsbrott.

Den 23 januari häktades en 21-årig man i Linköping för sin inblandning i härvan. Var de andra fyra misstänkta är hemmahörande vill åklagaren inte säga något om. Inte heller vilka beslag som gjorts.

– Jag har inga kommentarer att ge om det. Men jag kan säga att de är spridda över landet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på Internationella åklagarkammaren i Stockholm till SVT Östnytt.

Internationella åklagarkammaren leder utredningen i samarbete med Polisregion Syd och Nationella operativa avdelningen.

Tjänsterna som stängts ner i och med de tillslag som gjorts är Dreamfilm.se, Piratehub, Tankafetast och TFPlay.

– Det är inte vi som tagit ner sajterna, det är de själva som gjort det för att förhindra fortsatt brottslighet, säger Mats Ljungqvist till tidningen IDG.se

Åklagaren har lämnat in ett yrkande till tingsrätten i Linköping om att domännamnet Dreamfilm.se ska förverkas.

Men piratsajterna är seglivade. Till exempel så öppnades den i Panama-registrerade sajten Dreamfilmhd.com direkt efter att Dreamfilm.se släckts ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.