Strid om vindkraftverk

Publicerad

Länsstyrelsen krävde nyligen att Ödeshögs kommun gör om utredningen runt bygglov för två vindkraftverk strax söder om Ödeshög.

Något som allt mer ser ut att bli en strid mellan länsstyrelsen och kommunen. Då länsstyrelsen i sitt avslag underkände hela kommunens vindkraftsplan.

– Vi tycker vi gjort allt enligt konstens alla regler och då ska ingen uppifrån komma att säga såhär ska ni tycka. har vi kommunal självbestämmande rätt, då har vi det. det tycker jag är oändligt viktigt, säger Magnus Oscarsson (KD) kommunalråd.

Det handlar om två vindkraftverk nära E4:an, där kommunen sagt nej till bygglov men länsstyrelsen har underkänt beslutet. Länsstyrelsen anser att det inte räcker med protester från enskilda personer för att säga nej. Kommunen måste också väga samhällsnyttan mot de olägenheter som kan uppstå för enskilda personer, vilket kommunen inte gjort.

– För oss är det viktigt att man lyssnar in vad människor tycker och tänker. det är viktigt att få med folket och frågan har varit stor i Ödeshög, säger Magnus Oscarsson (KD).

Allvarligast är att länsstyrelsen underkänner kommunens hela vindkraftplan, som tagits fram med hjälp av konsulter till en kostnad av en miljon kronor. Vilket länsstyrelsen betraktar som en viljeinriktning utan någon formell betydelse.

– Det är vad de säger, vi har tänkt på Ödeshögsbornas ve och väl. Det har dessutom varit ett stort arbete att få fram den här planen, så att bara kasta den på soptippen tycker jag är förskräckligt, säger Magnus Oscarsson (KD).

Kommer ni att överklaga?

– Ja i fall de säger att vi har fel, vi kommer inte ge upp utan då går vi vidare.

Det enda argumentet länsstyrelsen godkänner är att det ena vindkraftverket hamnar för nära Vätternstrand som är ett skyddat område, trots att det redan finns vindkraftverk nära strandlinjen i Omberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.