Foto: SVT

Svagt flodpärlmusselbestånd i Lillån

Uppdaterad
Publicerad

Den fridlysta flodpärlmusslan är lätträknad i Lillån utanför Boxholm. På den delsträcka som nyligen inventerades hittades bara 16 individer.

Den rödlistade flodpärlmusslan är en av våra akut hotade stormusselarter i Sverige. Vid Lillån i Strålsnäs utanför Boxholm genomfördes i förra veckan miljöövervakning där Erik Årnfelt från Länsstyrelsen Östergötland och Jakob Bergengren, som representerar både Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen Jönköping, gick igenom en del av vattendraget.

Antalet flodpärlmusslor räknades och mättes i syfte att undersöka hur förekomsten ser ut och hur det står till med föryngringen.

”Dålig rekrytering”

Inventeringen visade på ett svagt bestånd. På den aktuella delsträckan som undersöktes hittades endast 16 flodpärlmusslor.

– Just här är de ganska lätträknade och de är adulta, alltså vuxna. Vi hittar inga småmusslor, vilket tyder på att det är ganska dålig rekrytering, säger Jakob Bergengren.

En orsak är att det länge varit problem med vattentillgången i området, främst på grund av konkurrens från vattenkraftverk.

– Det krävs mycket vatten i kraftverken och då har Lillån här fått klä skott för det. Det har gått väldigt lite vatten emellanåt, vilket har gjort att hela det biologiska akvatiska systemet har minskat kraftigt i omfång, säger Jakob Bergengren.

Flera åtgärder

Förutom flodpärlmusslan är det särskilt öringen som har påverkats av detta. Öringen är också en art som flodpärlmusslan till viss del är beroende av.

– Flodpärlmusslan behöver ha ett stadie där den är parasit på en fisk och det begränsar spridningen. Det finns inte så mycket fiskar, säger Erik Årnfelt.

Men för ett par år sedan vann en ny vattendom för Lillån laga kraft. Domen innebär att ett ökat vattenflöde ska släppas in i ån samt bygge av ett omlöp vid dammen.

Målsättningen är att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande öring och andra fiskarter och att förbättra reproduktionen hos flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla.

Kan bli över 200 år

Flodpärlmusslan är en av de arter i landet som lever längst och kan bli över 200 år gammal. Av Sveriges över 500 bestånd saknar i dag hälften föryngring. De största hoten är försurning, vattenkraftdammar som slår ut värdfisk samt den ökade mängd sediment som transporteras i vattendragen.

Miljövervakningen vid Lillån är en del av ett nationellt program för stormusslor. Det är Havs- och vattenmyndigheten som ansvarar för programmet, men landets länsstyrelser som genomför övervakningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.